Digitale Nieuwskrant
3e kwartaal 2011
Onderwerpen
Pakketverzekeringen niet altijd voordelig

De premie van de autoverzekering blijft in beweging

Flitskredieten kosten vaak extra veel geld

Lezen van de financiŽle bijsluiter
Disclaimer


Wij hebben de Nieuwskrant voor Particulieren met veel zorg samengesteld. Wij stellen ons echter niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid of onvolledigheid van de informatie.


Ingeschreven in het register Financieel Dienstverlener (AFM)


Aangesloten bij:

 
De financiŽle branche heeft de afgelopen jaren te maken gekregen met veel extra wetgeving. Wetgeving die als doel heeft u als consument te beschermen. Om bijvoorbeeld te voorkomen dat u via ?snelle verkopers? verzekeringspolissen sluit die u helemaal niet nodig heeft. Of dat u een krediet aangaat waar u, zonder dat u het weet, torenhoge rentes bij moet betalen. Als financieel adviseur juichen we deze extra bescherming voor u toe. Echter, wij constateren ook dat hoe strenger de wetgeving wordt, hoe meer partijen ?stiekem? deze regels trachten te omzeilen. In deze nieuwsbrief belichten wij een aantal van die praktijken.
Pakketverzekeringen niet altijd voordelig   De premie van de autoverzekering blijft in beweging
 
Met regelmaat zien wij aanbiedingen voorbij komen van zogenaamde pakketverzekeringen. Met een pakketverzekering worden zoveel mogelijk, zo niet alle, verzekeringen ondergebracht bij ťťn verzekeraar. Een voordeel hiervan kan zijn dat een dergelijke verzekering goedkoper is omdat de verzekeraar korting op de premie geeft. Hoe meer verzekeringen in het pakket gaan, hoe hoger de korting van de verzekeraar. Tenminste, dat is de gedachte erachter. Een pakketverzekering kan bijvoorbeeld bestaan uit een opstal-, inboedel, aansprakelijkheids- en reispolis. Soms kunnen er zaken naar eigen wens aan toegevoegd worden of juist verwijderd.

Graag wijzen wij u erop dat een pakketverzekering niet altijd in uw voordeel hoeft te zijn. Er kunnen tenslotte onderdelen in zitten die voor u niet van belang zijn. Gaat u nooit naar het buitenland op vakantie, dan hoeft u daar bijvoorbeeld niet voor verzekerd te zijn. Dat kost u tenslotte alleen maar onnodig veel premie. Het kan ook zijn dat u reeds lopende verzekeringen heeft waardoor u bij een pakketverzekering dubbel verzekerd zou zijn. Het is daarom van belang om altijd door ons, uw specialist, te laten kijken of een pakketverzekering in uw situatie het meest voordelig is. Daarbij maken wij ook een vergelijking van de pakketverzekeringen bij diverse verzekeraars en bestuderen wij de voorwaarden. Zo komen we tot een advies dat voor u op maat is gemaakt!

  De cijfers van een statistische uitgave van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek en het Verbond van Verzekeraars laten zien dat de premies voor autoverzekeringen gedurende een lange periode zijn gedaald. Tussen 2006 en 2010 daalde de gemiddelde WA-premie met 17% en de WA plus casco daalde gemiddeld met 9%. De trend van de steeds maar dalende autopremies is echter weer aan het keren. Sterker nog, de autopremies zijn weer fors aan het stijgen. Zo ligt de gemiddelde premie momenteel ruim 9% hoger, dan in december vorig jaar. Een oorzaak hiervan zou een toename van het aantal schades zijn. Daarnaast blijkt dat het aantal fraudegevallen ook sterk gestegen is.

Een autoverzekering bestaat echter uit veel meer dan alleen de kosten van de premie. Zo zijn er ook de voorwaarden die een belangrijk onderdeel zijn van de verzekering. Zijn alle inzittenden in de auto meeverzekerd? En hoe zit het als u de auto even uitleent aan de buurvrouw? Of iemand beschadigt uw auto en rijdt zonder briefje onder de ruitenwisser achter te laten door? Deze zaken nemen wij, naast het vergelijk van de premies, voor u mee in een advies rond de autoverzekering. Laat u dus niet verleiden door alleen de hoogte van de premie te laten gelden bij uw keuze van een verzekering.

Flitskredieten kosten vaak extra veel geld
?Direct geld nodig? Ontvang binnen 1 uur 500 euro?
?U betaalt geen rente of administratiekosten?
?Nooit meer wachten op geld?

Herkent u deze kreten? Vaak worden deze gebruikt bij het aanbieden van zogenaamde ?flitskredieten? (ook wel SMS krediet of minikrediet genoemd). Dit is een lening met een korte looptijd en lage leensom. Meestal enkele tientallen tot honderden euro's. De looptijd is korter dan drie maanden. Aan deze leningen zitten vaak torenhoge ?leenkosten? vast. Deze worden vaak omschreven als administratie- of behandelingskosten. Voor flitskredieten kan dat als percentage omgerekend oplopen tot 600% per jaar!

Sinds vorig jaar vallen deze kredietverstrekkers onder de regelgeving van onder meer de Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) en de Wet op het financieel toezicht. Daarmee zijn de regels voor onder andere reclame-uitingen, kredietverstrekking en beoordeling van de kredietwaardigheid ook voor flitskredieten gaan gelden. Verder zijn aanbieders van flitskredieten nu ook verplicht het jaarlijkse kostenpercentage te vermelden. De toezichthouder AFM constateert echter dat nog niet alle aanbieders van kortlopende kredieten zich aan de nieuwe regelgeving houden. Daarnaast blijkt dat sommige aanbieders hun aanbod gewoon hebben aangepast. Zij vragen nu extra geld voor bepaalde diensten, zoals een garantiestelling, een advies over verzekeringen en het snel overboeken van het geld. Daarnaast rekenen ze forse boetes.

Wij vinden dit een zorgelijke ontwikkeling. Daarom, heeft u behoefte aan geld, op lange of korte termijn, kom dan altijd even bij ons langs, uw financieel adviseur.

Lezen van de financiŽle bijsluiter
Iedere bank of verzekeringsmaatschappij die complexe financiŽle producten aanbiedt, is verplicht om een FinanciŽle Bijsluiter ter beschikking te stellen. Complexe financiŽle producten zijn vaak combinaties van soorten producten. Bijvoorbeeld een hypothecaire lening en een levensverzekering waarmee de lening kan worden afgelost. Als de waarde van zeker ťťn van deze producten afhangt van de ontwikkelingen in de markt, dan is het een complex product. De meeste levensverzekeringen zijn ook complexe financiŽle producten.

Welke informatie staat er in de FinanciŽle Bijsluiter?
In de FinanciŽle Bijsluiter staat onder andere:
  • wat het doel van het product is;
  • hoe het product werkt;
  • wat het risico is;
  • of u het product tussentijds kunt opzeggen, en wat de financiŽle gevolgen dan zijn;
  • wat er gebeurt als u overlijdt;
  • wat de kosten van het product zijn;
  • wat het product mogelijk opbrengt, duidelijk gemaakt met voorbeeldrendementen.
Wanneer wij u een complex advies geven, verstrekken wij daarbij altijd de financiŽle bijsluiter van de betrokken aanbieder. Regelmatig zien wij dat onze klanten het lastig vinden om dit document te doorgronden. Wat staat er nou eigenlijk in? Wij nemen de tijd om het document aan u toe te lichten. Het is tenslotte van groot belang dat u goed begrijpt wat voor verzekering u aanschaft.

Meer weten over...
...uw verzekeringen en producten? Neem dan contact met ons op, zodat wij u van een advies op maat kunnen voorzien.