Digitale Nieuwskrant
4e kwartaal 2011
Onderwerpen
Pensioenopbouw vraagt nu om aandacht

Hoe voorkomt u autopech in de winter

Denk bewust na over de keuze van een zorgverzekering

Nooit te jong om te leren
Disclaimer


Wij hebben de Nieuwskrant voor Particulieren met veel zorg samengesteld. Wij stellen ons echter niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid of onvolledigheid van de informatie.


Ingeschreven in het register Financieel Dienstverlener (AFM)


Aangesloten bij:

 
Wat een prachtige herfst biedt onze natuur dit jaar. En wat een overheerlijke temperatuur. Je zou bijna denken dat we dit als cadeautje krijgen na een zomer waarin we snakten naar zon maar helaas vaak regen kregen. Na regen komt zonneschijn, dat zien we maar weer eens. In deze nieuwsbrief trachten wij u nog wat extra zonneschijn te brengen met kleine en grote tips en ideeŽn voor uw portemonnee en uw financiŽle bescherming.
Pensioenopbouw vraagt nu om aandacht   Hoe voorkomt u autopech in de winter
 
Het is misschien nu nog ver van uw bed, maar laten we er toch even bij stilstaan: uw pensioen. Wist u dat het pensioen dat u later krijgt, vaak minder is dan het inkomen dat u nu verdient? Het kan dus zijn dat u straks iedere maand minder geld ontvangt, terwijl uw vaste lasten gelijk blijven. Daarom wijzen we u graag op de mogelijkheid om nu aanvullend pensioen op te bouwen. Zo kunt u straks extra inkomen ontvangen, naast uw pensioen. Alleen zo kunt u blijven doen wat u gewend bent.
Er zijn allerlei verschillende manieren om een stukje extra pensioen op te bouwen. In dit artikel gaan we in op het gebruik van uw jaarruimte. Veel Nederlanders hebben een pensioentekort zonder dat zij het weten. Misschien u ook wel. U hebt een pensioentekort als u minder pensioen opbouwt dan u mag. U kunt uw pensioentekort waarschijnlijk beperken door uw 'jaarruimte' te gebruiken. Jaarruimte is de naam voor het bedrag dat u voor de belasting mag aftrekken van uw inkomen als u een pensioentekort hebt. U stort uw jaarruimte op een speciale rekening, en zo spaart u zelf voor een aanvulling op uw pensioen. Let op: De deadline voor het benutten van uw jaarruimte is verschoven. Afgelopen jaren kon u tot 1 april van het volgende jaar uw jaarruimte storten, nu moet u voor 1 januari uw jaarruimte benutten. Dat is dus 3 maanden eerder.

  We voelen het allemaal: de winter is in aantocht. Ondanks de mooie, zelfs zachte herfstdagen tot nu toe, doen we nu toch de kachel wat hoger en trekken we een extra trui aan. We gaan de dagen weer in van buien, kou en wellicht sneeuw en ijzel. Door de slechtere weersomstandigheden neemt het aantal ongelukken in de wintermaanden toe en komen meer mensen met pech langs de weg te staan. Een goede voorbereiding op de winter kan veel ongemak voorkomen! We geven u daarom graag wat tips rond de auto om de winter makkelijker door te komen:
  • zet de auto beschut weg (dus bijvoorbeeld niet vol in de wind);
  • het testen van de accu door de auto even te starten, wil niet zeggen dat de accu sterk genoeg is. Juist het starten trekt energie uit de accu;
  • zorg dat het ruitensproeierreservoir is aangevuld met antivries;
  • zet bij nachtvorst de auto niet op de handrem, maar in de eerste versnelling;
  • vet alle rubbers van de deuren in, of gebruik hiervoor een siliconenspray;
  • gebruik bij vastgevroren onderdelen geen heet water om lakschade en het springen van de ruiten te voorkomen;
  • Bij een vastgevroren handrem kan met behulp van een fŲhn de kabel worden verwarmd. Of anders de motor een tijdje laten draaien.

Denk bewust na over de keuze van een zorgverzekering
In deze tijd van bezuinigingen kijken we allemaal wel eens naar de mogelijkheden waarbinnen het huishouden nog bezuinigd zou kunnen worden. Echter, het goedkoopste kiezen, kan op den duur betekenen dat u juist heel duur uit bent. Laten we als voorbeeld eens naar de zorgverzekering kijken. Het verschil in prijs tussen zorgverzekeraars wordt vaak besproken in de media. Gelukkig is in die discussie ook steeds meer oog voor de kwaliteit van de zorg. Hoe weet u nou waar u de beste zorg krijgt? Met de beste specialisten. Of waar u het snelst geholpen wordt? Veel verzekeraars helpen hun cliŽnten met antwoorden op deze vragen. Niet alleen de laagste premie is dan nog van belang. Maar vooral ook goede dienstverlening.

Medio november worden de premies en dekkingen van veel zorgverzekeringen bekend gemaakt. Wij kijken als professionals naar welke partij wat aanbiedt en wat dat voor voor- of nadelen met zich meebrengt. In dit kader nemen wij ook expliciet de kosten van een aanvullende verzekering voor de tandarts mee. De tandarts wordt namelijk flink duurder in 2012. Gemiddeld stijgen de premies van de aanvullende tandverzekering met 14 procent. Die stijging is twee keer zo hoog als andere jaren. Dit heeft te maken met de stijgende tarieven in de tandzorg.

In 2012 mogen tandartsen zelf hun tarieven vaststellen. Zorgverzekeraars vrezen dat dat gaat leiden tot een stijging van de tarieven. Heeft u geen aanvullende tandartsverzekering, dan zal het dus duurder worden om zelf de tandarts te betalen. Vraag ons gerust om advies over uw zorgverzekering.

Nooit te jong om te leren
Van 7 tot en met 11 november 2011 organiseerde Wijzer in geldzaken opnieuw de Week van het geld. Dit initiatief van Wijzer in geldzaken met ruim 30 partijen had als doel om kinderen te leren omgaan met geld. Sinds enkele jaren is er meer aandacht voor de scholing van leerlingen rond het gebruik van geld. Dit om te voorkomen dat zij door onwetendheid later in geldproblemen kunnen komen.

Uit onderzoek blijkt dat 84% van de basisschoolkinderen tussen de 8 en 12 jaar zakgeld krijgt. Uit de vraag wat kinderen met hun zakgeld doen - uitgeven of sparen? - blijkt dat kinderen spaarzamer zijn geworden. Slecht 14% van de ondervraagden geeft het meeste geld direct uit, terwijl dit in 2008 nog 23% in groep 5/6 en 30% in groep 7/8 betrof. Dit blijkt uit de ?Wijzer in geldzaken Junior Monitor 2011? waar meer dan 1.000 kinderen aan hebben deelgenomen.

Tijdens deze ?geldweek? is op scholen ook aandacht besteed aan het onderwerp verzekeren. Niet alleen is daarbij aandacht besteed aan begrippen als premie en polis. Er is onder andere ook gesproken over de gevolgen van het plegen van fraude. Dus het ?verstoppen? van de auto en dan geld aan de verzekeringsmaatschappij vragen voor een zogenaamde diefstal. Allemaal mooie initiatieven om kinderen bewuster van geld te maken en hen verantwoordelijkheidsgevoel hierover te geven. Je ziet het; jong geleerd is oud ?mooi meegenomen?.

Meer weten over...
...uw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op, zodat wij u van een advies op maat kunnen voorzien.