Digitale Nieuwskrant

Veel keuzes vragen om een gedegen advies

 

Onderwerpen

4e kwartaal 2012

 
 

Voorwoord

De eerste dagen met winterweer zijn inmiddels voorbij. Gelukkig hebben ze voor de meesten onder ons niet al teveel ernstige gevolgen gehad. Dat een goede autoverzekering daarom een must is, mag geen verrassing zijn. Maar er is wel ander nieuws en daarom ontvangt u deze nieuwsbrief. Wij wensen u veel leesplezier.

 

De juiste zorgverzekering?

Zo tegen het einde van het jaar overwegen veel klanten over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Op zich niet vreemd, want overstappen kan voordelig zijn. Maar er zijn meer aspecten aan uw zorgverzekering die u moet afwegen voordat u besluit over te stappen, zeker nu de overheid een aantal wijzigingen heeft doorgevoerd.

Zo kunt u kiezen voor een hoger eigen risico dan het standaardbedrag van 350 euro dat voor 2013 geldt. Een hoger eigen risico levert u een lagere premie op. Of het vrijwillig verhogen van uw eigen risico een goede keuze is, hangt af van hoeveel zorgkosten u gaat maken. En daar zit 'm nu net de kneep, want zeker weten doet u dat niet.

Maar er zijn nog meer afwegingen. Bijvoorbeeld of u zelf uw ziekenhuis of specialist wilt kiezen. In dat geval is een zogenoemde restitutiepolis voor u waarschijnlijk het meest interessant. Echter, vaak is de premie daarvan hoger dan van de naturavariant. Belangrijke zaken om over na te denken bij het maken van een keuze.

De keuze voor de beste zorgverzekering voor uw situatie is dus niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. Wij kunnen u een passend advies geven. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

 

Meer tijd voor omzetten aflossingsvrije hypotheek

Vanaf 1 januari 2013 mag voor nieuwe hypotheken de rente alleen nog worden afgetrokken van de belasting als deze hypotheken worden afgelost. Dat houdt min of meer in dat dit alleen nog maar geldt voor annu´teitenhypotheken.

Voor mensen die al een huis hebben, betekent dit dat zij hun aflossingsvrije hypotheek dan niet meer mogen omzetten naar een spaar- of beleggingsvariant, zonder het recht op hypotheekrenteaftrek kwijt te raken. Echter, onder druk van vele instanties en banken, heeft minister Blok van Wonen besloten dat huizenbezitters tot 1 april volgend jaar de tijd krijgen voor een omzetting.

In hoeverre dat verstandig is, hangt af van een aantal factoren. De rente voor uw huidige aflossingsvrije en voor de nieuwe hypotheek bijvoorbeeld, net als de resterende looptijd van uw hypotheek en hoeveel vermogen u heeft. Heeft u een aflossingsvrije hypotheek? Wij kunnen u adviseren of omzetten voor u gunstig is. Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.

 

Heeft u voldoende buffer?

Berekeningen van het Nibud laten zien dat een huishouden minstens 3.550 euro aan spaargeld zou moeten hebben. En als een huishouden uit meer personen bestaat, of een auto heeft, dan moet dat bedrag zelfs nog hoger zijn. Maar onderzoek van diezelfde instantie wijst uit dat zo'n 40 procent van de huishoudens te weinig financiŰle buffer heeft.

Een buffer bouw je op door te sparen. Maar dat blijkt niet eenvoudig te zijn: vijftien procent van de onderzochte huishoudens spaart helemaal niet en veertig procent spaart onregelmatig. Logischerwijs is het vooral voor huishoudens met lage inkomens moeilijk om geld opzij te zetten.

Zo'n financiŰle buffer is bedoeld om de minimale noodzakelijke inventaris te vervangen, zoals een koelkast of wasmachine. Want uw inboedelverzekering keert niet uit als deze apparaten na een aantal jaren gebruik kapot gaan en niet meer gerepareerd kunnen worden. En waarschijnlijk wilt u dan toch een nieuwe kunnen kopen.

Het is daarom verstandig om regelmatig een bedrag opzij te zetten, hoe klein ook. Wilt u advies over hoe u dat het beste kunt doen? Neemt u gerust contact op.

 

Zorg voor uw nabestaanden

Als u komt te overlijden, wilt u uw nabestaanden natuurlijk niet opzadelen met hoge kosten voor uw uitvaart. Daarom sluiten veel van onze klanten een uitvaartverzekering af, ook wel begrafenisverzekering genoemd. Daarbij komen verschillende mogelijkheden aan de orde.

In de eerste plaats kiest u voor het type verzekering. Twee veel gekozen vormen zijn de naturaverzekering en de kapitaalverzekering. Bij een naturapolis wordt de uitvaart uitgevoerd door een bij de verzekeraar aangesloten uitvaartverzorger. Bij een kapitaal uitvaartverzekering wordt een bedrag uitgekeerd om de uitvaart te regelen. Het is ook mogelijk een combinatie uitvaartverzekering af te sluiten.

De premie van de verzekering is afhankelijk van verschillende factoren. In het geval van een naturaverzekering zijn dat de praktische zaken die u wilt regelen, zoals het aantal kaarten dat u wilt versturen en of u volgauto's wilt. Bij een kapitaalverzekering speelt onder meer mee of de uitkering bij overlijden jaarlijks ge´ndexeerd wordt.

Welke polis en welke verzekeringsmaatschappij voor u het beste is, hangt af van uw persoonlijke wensen. Wilt u weten welke uitvaartverzekering het beste bij u past? Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.


Meer weten over uw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op, zodat wij u van een advies op maat kunnen voorzien.


Disclaimer
Wij hebben de Nieuwskrant voor Particulieren met veel zorg samengesteld. Wij stellen ons echter niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid of onvolledigheid van de informatie.

Ingeschreven in het register Financieel Dienstverlener (AFM)

Aangesloten bij KiFiD

Afmelden voor de nieuwskrant