Digitale Nieuwskrant

Huis kopen wordt aantrekkelijker dan huren

 

Onderwerpen

3e kwartaal 2014

 
 

Voorwoord

Allerlei ontwikkelingen kunnen maken dat zaken die vroeger niet interessant voor u leken, dat nu wel zijn. Denkt u bijvoorbeeld eens aan de vraag wat financieel aantrekkelijker is: kopen of huren? Het antwoord hierop was 10 jaar geleden waarschijnlijk heel anders dan nu. Ook de vraag welke dienstverlening u van ons verlangt, wordt wellicht anders beantwoord dan 10 jaar geleden. Als uw adviseur bewegen we mee met deze ontwikkelingen. U leest er in deze nieuwsbrief meer over.

 

U kunt bij ons terecht voor allerlei soorten financiële vragen

Iedere ondernemer moet in zijn werk flexibel zijn. De wensen en vragen van klanten veranderen tenslotte met de tijd. Dat geldt ook voor ons. Wij hebben relaties die graag al hun verzekeringsaspecten aan ons uit handen geven. We hebben ook relaties die liever bepaalde (deel)aspecten zelf regelen. En vervolgens andere onderdelen door ons laten afhandelen. Zo hebben wij relaties die bepaalde verzekeringen zelf online afsluiten. Denkt u hierbij aan bijvoorbeeld een reisverzekering. Dit kan natuurlijk. Wij hebben relaties die daarbij aangeven dat als ze te maken zouden krijgen met een schade, ze deze door ons willen laten afhandelen. Ook dit kan. Onze dienstverlening stemmen wij af op uw wensen. Wij adviseren daarbij wel om eens per jaar alle verzekeringen samen met ons door te nemen. Dus de verzekeringen die u direct beheert, en de verzekeringen die via ons lopen. Zo kijken we of alles nog klopt en zaken goed op elkaar afgestemd zijn. Is uw inboedel meer waard geworden? Reist u meer? Hebt u een duur sieraad gekocht? Als er zaken in uw leven zijn veranderd, kan het nodig zijn om uw verzekeringen daarop aan te passen.

Ook vragen als ‘hoe ziet mijn inkomen er uit na pensionering’, of, ‘wat houdt mijn partner over als ik kom te overlijden’ kunnen we in een dergelijk gesprek behandelen. Kortom, voelt u zich vrij om met ons te bespreken welke zaken u graag zelf, en welke zaken u graag via ons regelt. We stemmen ons werk op uw wensen af.

 

Uw kind maakt een wereldreis of gaat in het buitenland stagelopen

Voor onze kinderen is het passeren van de grenzen bijna net zo gewoon als gaan winkelen in een andere grote stad. De wereld ligt aan hun voeten. Dit globetrottergevoel bij onze tieners en twintigers maakt dat zij met gemak hun spullen oppakken om te gaan reizen. Lange wereldreizen om andere landen te gaan ontdekken. Of stagelopen en levenservaring opdoen in een ander werelddeel. Als ouders zijn we trots, maar kijken we ook mee of zaken wel goed geregeld zijn. Want tja, het is aan u om er rekening mee te houden dat er ook iets verkeerd kan gaan, toch? Uw kind heeft daar even geen oog voor want die ziet alleen het fantastische avontuur.

Bij een goede voorbereiding op de reis naar het buitenland en het verblijf horen aangepaste verzekeringen. Per kind is het verschillend wat hierin dient te gebeuren. Biedt de huidige zorgverzekering voldoende dekking in het buitenland? Hoe staat het met aansprakelijkheid, rechtsbijstand, annulering, persoonlijke ongevallen? Uw kind gaat niet in zeven sloten tegelijk lopen maar laten we samen even kijken welke financiële risico’s uw uitgesloten wenst te hebben. Dan blijft u met een gerust hart tussen de tulpen zitten als uw kind de wereld gaat veroveren!

 

Kan mijn nieuwe geliefde rekenen op mijn partnerpensioen?

In onze adviespraktijk krijgen we regelmatig te maken met mensen die een nieuwe relatie krijgen na een scheiding. Of mensen die na het overlijden van hun partner, een nieuwe liefde ontmoeten. Wij krijgen dan de vraag of de nieuwe partner recht heeft op partnerpensioen. De meeste pensioenregelingen kennen een partnerpensioen (nabestaandenpensioen). Echter, dit pensioen is bestemd voor de huwelijkspartner of de geregistreerde partner. Het is dus niet altijd voor degene met wie wordt samengewoond. Zelfs als u jaren pensioenpremie heeft betaald en uw overleden echtgeno(ot)e heeft geen partnerpensioen ontvangen omdat u nog niet met pensioen was, heeft uw nieuwe relatie geen recht op het partnerpensioen. De partner die in aanmerking voor het partnerpensioen komt, moet namelijk bekend zijn op het moment dat het pensioen ingaat. Bij de berekening van de hoogte van de pensioenuitkeringen houdt het pensioenfonds rekening met de kans dat de partner vroegtijdig komt te overlijden. Het geld dat dan niet hoeft te worden uitgekeerd, gebruikt het fonds om het partnerpensioen te betalen voor de partners die juist heel oud worden.

In geval van scheiding ligt het weer anders. Stel dat u gescheiden bent, dan gaat een deel van het partnerpensioen naar uw ex-partner. Als u na de echtscheiding opnieuw trouwt, krijgt uw nieuwe partner daardoor een lagere uitkering als u doodgaat. Daarnaast kunnen er ook verschillen bestaan tussen de hoogte van het partnerpensioen als u overlijdt voor de pensioendatum en bij overlijden na de pensioendatum. Kortom, als u wilt weten waar uw partner financieel op kan rekenen bij uw overlijden, laat ons dan de juiste cijfers voor u op een rij zetten.

 

Koopwoningen zijn een steeds betere optie voor huurders

De betaalbaarheid van koopwoningen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dit is goed nieuws voor huurders. Vooral voor die huurders die twijfelen of het voor hen inmiddels interessanter is geworden om te kopen in plaats van te huren. Als adviesbureau hebben wij het al diverse keren voor relaties doorgerekend, en steeds vaker blijkt kopen financieel aantrekkelijker te zijn dan huren. De lage huizenprijzen en de lage hypotheekrente maken dat de maandlasten relatief laag blijven bij koop. Kortom, de betaalbaarheid van een huis is sinds jaren niet zo gunstig geweest.

Ook het verplicht aflossen van een hypotheek (dit is ingevoerd in 2013) blijkt geen roet in het eten te gooien. Natuurlijk, het brengt hogere lasten met zich mee omdat er verplicht afgelost moet worden. Maar dan nog is het totaalplaatje in veel gevallen positief. Als we terugkijken kenden we in 2008 de hoogste gemiddelde maandlasten voor nieuwe huiseigenaren per maand. De huizenprijzen waren zeer hoog. En de hypotheekrente van 10 jaar vast lag toen rond de 6%. Dit is inmiddels gedaald naar 4%. Steeds vaker kunnen we onze relaties adviseren om een huis te kopen in plaats van te blijven huren. En wat is nou mooier dan te investeren in je eigen stenen en je eigen thuis?


Meer weten over uw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op, zodat wij u van een advies op maat kunnen voorzien.


Disclaimer
Wij hebben de Nieuwskrant voor Particulieren met veel zorg samengesteld. Wij houden ons echter niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid of onvolledigheid van de verstrekte informatie en sluiten iedere aansprakelijkheid daarvoor uit.

Ingeschreven in het register Financieel Dienstverlener (AFM)

Aangesloten bij KiFiD

Afmelden voor de nieuwskrant