Digitale Nieuwskrant

Onze praktijkkennis zetten we ook voor u in

 

Onderwerpen

4e kwartaal 2014

 
 

Voorwoord

Als financieel adviseurs krijgen wij dagelijks vragen van klanten over hun verzekeringen of hypotheek. Deze vragen kunnen ook bij andere relaties van ons kantoor leven. Vandaar dat we in deze nieuwsbrief enkele antwoorden op vraagstukken behandelen waar u wellicht ook uw voordeel mee kunt doen. Heeft u ook een vraag, schroom dan nooit om contact met ons op te nemen. We laten u altijd eerlijk weten of we u kunnen helpen. Hebben wij zelf niet 1,2,3 het antwoord, dan kijken we in ons netwerk wie u verder kan helpen. Laat ons u zo ontzorgen!

 

Uw kind is nog geen 18 en heeft al een rijbewijs, is het dan verzekerd?

Kinderen mogen nu eerder hun rijbewijs halen dan ‘vroeger’. Met 16 jaar mag al het theorie-examen gehaald worden. En haalt uw kind dat, dan mag hij of zij vanaf 16,5 jaar autorijles nemen. Dan kan het kind op zijn 17de praktijk rijexamen doen. Doet uw kind dat en haalt hij het rijbewijs voor zijn 18de dan mag hij met een coach in een auto rijden. Een en ander is vastgelegd in de regeling ‘2toDrive’.

Nu zijn er regelmatig ouders die ons vragen wat de gevolgen voor de autoverzekering zijn van de regeling ‘2toDrive’. In zowel de huidige WA- en cascoautoverzekering staat niets vermeld over de ‘2toDrive’ regeling. In de huidige polisvoorwaarden staat dat er dekking is voor een schade die veroorzaakt wordt door een bestuurder die een geldig rijbewijs heeft en die gemachtigd is om het motorrijtuig te besturen. Als uw 17-jarige kind een geldig rijbewijs heeft en met zijn coach met toestemming van de eigenaar de auto bestuurt, dan is er gewoon dekking op de WA-autoverzekering. En er is ook dekking voor de schade aan de auto zelf als de auto casco verzekerd is. Kortom, veel rijplezier!

 

Moet ik me voorbereiden op de kosten van een overlijden?

Wat kost een uitvaart? Veel mensen weten dit niet. Volgens de Consumentenbond kost een uitvaart in totaliteit gemiddeld 7.000 euro. Wist u dat? Wellicht is het fijn dat u geen kennis hierover heeft, want dat betekent misschien dat u geen sterfgeval in uw nabije omgeving heeft gehad. Toch vragen we even aandacht voor dit onderwerp. Want het is zoveel makkelijker om zaken nu rustig te regelen en voor te bereiden, dan om alles gehaast te moeten doen ‘als de nood aan de man komt’.

Ruim 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. U kent ze misschien wel. Een naturaverzekering, hier wijst de verzekeraar een begrafenisondernemer toe of een kapitaalverzekering, daar kiest u zelf de uitvaartmaatschappij. Het wel of niet verzekeren van een uitvaart ligt aan uw financiële situatie. Voor relatief lage premies spaart u een bedrag bijeen voor een uitvaart. Maar beschikt u al over voldoende vermogen, dan is verzekeren wellicht niet nodig. Voor de traditionele uitvaartverzekeringen zijn er uiteraard alternatieven. Denkt u eens aan een overlijdensrisicoverzekering, aan zelf sparen, of aan beleggen. Alles heeft zijn voor- en nadelen. Uitvaartverzekeringen waarvan de waarde per belastingplichtige niet meer bedraagt dan 6.859 euro zijn vrijgesteld. Voor een overlijdensrisicoverzekering geldt dat deze een vooraf vastgestelde duur kent. Overlijdt u na afloop van deze verzekering, dan keert een dergelijke polis niet uit. Deze verzekering is verstandig als u gedurende een specifieke periode zekerheid zoekt.

Laat ons gerust met u meekijken of sparen voor een uitvaart voor u relevant kan zijn.

 

Is het verstandig om de bestaande hypotheek mee te nemen bij verhuizing?

Sinds 2013 geven niet alle hypotheekvormen nog recht op hypotheekrente aftrek. Waar voor deze datum nog recht op aftrek was bij een aflosvrije- of spaar-/beleggingshypotheek, is dit recht er nu alleen nog bij een lineaire of annuïtaire hypotheek. Dit maakt dat we regelmatig de vraag krijgen of het mogelijk is om de bestaande hypotheekvorm mee te nemen bij verhuizing, met behoud van hypotheekrenteaftrek.

In sommige gevallen is het mogelijk om de bestaande hypotheekvorm mee te nemen naar een nieuwe woning, met behoud van hypotheekrenteaftrek. Dit geldt echter alleen voor het oude leenbedrag. De geldverstrekker zal het meeverhuizen van uw hypotheek behandelen als een nieuwe hypotheekaanvraag. Aan de hand van onder meer uw inkomen en de marktwaarde van uw nieuwe woning wordt beoordeeld of u in aanmerking komt voor de hypotheek.

Vaak zien we dat bij het aanschaffen van een nieuwe woning, er in totaliteit een hoger hypotheekbedrag nodig is voor de aankoop van de nieuwe woning. Het is dan wellicht mogelijk om naast uw bestaande hypotheek een extra hypotheek af te sluiten. Dit lijkt het meest voordelig. Echter, het gebeurt ook regelmatig dat het tóch voordeliger is, ook op lange termijn, om de gehele hypotheek over te sluiten. Bij verkoop van uw huidige woning kunt u de hypotheek meestal boetevrij aflossen. Vooral met de huidige, lage rentestand kan dit een slimme keuze zijn. Wilt u hier meer over weten? Wij leggen u graag voor uw persoonlijke situatie uit wat voor u een goede keuze is.

 

Echtscheiding en verzekeringen

Bij een echtscheiding is er vaak uitvoerig aandacht voor de verdeling van de eigendommen. Wie krijgt het? Wie de televisie? Echter, er is meer te verdelen. Vaak staan mensen er niet bij stil: verzekeringen kunnen ook een waarde hebben!

Niet alles is altijd even duidelijk wanneer het gaat om verzekeringen. Om het overzichtelijk te houden, spelen de volgende vragen:

  • Welke verzekeringen hebben een waarde?
  • Welke verzekeringen moeten gewijzigd worden?
  • Welke verzekeringen moeten we nieuw afsluiten?

De waarde die gedurende de looptijd van een verzekering is opgebouwd, moet ook verdeeld worden bij een scheiding. Denkt u bijvoorbeeld aan een levensverzekering, lijfrentepolis of kapitaalverzekering. Maar zomaar afkopen van een waarde kan nadelig zijn. U verliest daarmee bijvoorbeeld aantrekkelijke fiscale regelingen. Hier goed naar laten kijken en een gefundeerde beslissing nemen, voorkomt dat u ongewild kapitaal verliest.

Daarnaast is het van belang om te bespreken wie de verzekering overneemt. Wie dus de rechten van de verzekering in handen krijgt na de scheiding. Ook hier zijn er extra’s om op te letten. Denkt u bijvoorbeeld eens aan de no-claimkorting op een autoverzekering. Wie neemt deze mee? U ziet het, verzekeringen kunnen ingewikkelder liggen dan u denkt. Schakel ons daarom in om u te helpen.


Meer weten over uw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op, zodat wij u van een advies op maat kunnen voorzien.


Disclaimer
Wij hebben de Nieuwskrant voor Particulieren met veel zorg samengesteld. Wij houden ons echter niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid of onvolledigheid van de verstrekte informatie en sluiten iedere aansprakelijkheid daarvoor uit.

Ingeschreven in het register Financieel Dienstverlener (AFM)

Aangesloten bij KiFiD

Afmelden voor de nieuwskrant