Digitale Nieuwskrant

Let op: vergelijken van verzekeringen draait om meer dan de prijs!

 

Onderwerpen

4e kwartaal 2014

 
 

Voorwoord

Vraagt u zich ook af of u nog wel de juiste zorgverzekering heeft? Vooral mensen die volgend jaar geen zorgtoeslag meer ontvangen blijken zeer gemotiveerd om te kijken of zij nog wel de beste verzekering hebben. Of liever gezegd: de goedkoopste. Als uw financieel adviseur moeten we u daar even waarschuwen. Kijk niet alleen naar de kosten. In geval van nood wilt u tenslotte ook dat de verzekering uitkeert. En niet dat uw risico net niet binnen de dekking valt. Laat ons u helpen om de juiste, weloverwogen keuze te maken. Het is ons vak, we hebben er verstand van en we doen dit graag voor u.

 

Hoe kiest u de juiste zorgverzekering?

Niemand wil te veel betalen voor zijn verzekeringen. Wij kunnen het ons daarom heel goed voorstellen dat u kritisch kijkt naar uw zorgverzekering. Sluit deze nog optimaal aan bij uw wensen. En is de verzekering niet te duur? Zorgverzekeringen vergelijken kan interessant zijn omdat de onderlinge verschillen steeds groter worden. Dat heeft voordelen: u kunt een verzekering kiezen die perfect bij u past. Maar ook nadelen: hoe vergelijkt u alle dekkingen, voorwaarden en prijzen?

Waar begint u met het zoeken naar de juiste zorgverzekering? Als uw adviseur geven we u graag een aantal belangrijke punten voor het maken van de juiste keuze.

 • Keuze van de basisverzekering. Heeft u een voorkeur voor restitutie (vrije zorgkeuze) natura (daar valt zo’n 90% van de zorgaanbieders onder) of een selectieve naturaverzekering (keuze uit een beperkt aantal zorgverleners).
 • Een vrijwillig eigen risico of niet? In 2015 bedraagt het verplicht eigen risico € 375 euro. U kunt er voor kiezen om dit eigen risico te verhogen. Dit heeft invloed op de premie die u gaat betalen.
 • Heeft u een aanvullende zorgverzekering nodig? U kunt hiervoor kiezen als u denkt aanvullende zorg nodig te hebben zoals fysiotherapie. Of als u een vergoeding wenst voor zaken als gehoorapparaten of vaccinaties.
 • Wel of geen tandartsverzekering? Maakt u veel kosten bij de tandarts, dan kunt u dit overwegen. Echter, de aanvulling is duur, en vaak wordt niet alles uitbetaald. De verschillen tussen verzekeraars zijn hierbij groot.

Dit zijn zo wat items die spelen. Vrijwel alle verzekeraars hebben verschillende pakketten. Dit zijn meestal ‘goed-, beter-, best pakketten’. Vaak geldt de regel: hoe hoger de premie, hoe uitgebreider de dekking. Maar er zijn ook speciale pakketten, bijvoorbeeld afgestemd op de behoefte van doelgroepen, zoals studenten. U ziet, er komt heel wat bij kijken bij het vergelijken. Roep gerust onze hulp in. Daar zijn wij voor.

 

Hypotheekrente blijft dalen!

De hypotheekrente voor een rentevaste periode van tien jaar is het afgelopen jaar sterk gedaald. Vorig jaar was de gemiddelde hypotheekrente 4,07%. Deze ligt nu op 3,08%. In getallen komt het er op neer dat als u nu een hypotheek van € 250.000 sluit, u gemiddeld € 120 per maand goedkoper uit bent in vergelijking met een jaar geleden. Wat een verschil! Deze lage rente maakt mede dat wij steeds vaker de vraag krijgen van onze relaties of kopen wellicht slimmer is dan huren. Dit is een vraag die wij niet zomaar kunnen beantwoorden. We zetten daarbij de plussen en minnen voor de specifieke relatie op een rij. De voor- en nadelen zijn zowel financieel als emotioneel. Denkt u eens aan:

 • Flexibiliteit. Als u een huis huurt, kunt u makkelijk de huurovereenkomst opzeggen. Bij een koopovereenkomst is dat niet het geval.
 • Persoonlijke voorkeur. Uw eigen koophuis kunt u aanpassen zoals u wilt (andere keuken of badkamer). Bij een huurhuis is dit niet altijd mogelijk.
 • Kosten woning. Wanneer u een huis huurt, worden veel kosten door de verhuurder gedragen. Denkt u aan onderhoud, belastingen, verzekering. Deze kosten zijn geheel voor u als u een koophuis heeft. Deze kosten kunnen soms onverwachts hoog uitvallen.
 • Als u een koophuis heeft, kunt u met de huidige lage hypotheekrente relatief lage maandlasten hebben. Soms zelfs lager dan de maandelijkse kosten voor het huren van een huis!
 • Huiseigenaren bouwen op lange termijn meestal vermogen op. Helemaal nu de huizenprijzen enorm zijn gedaald, denken veel experts dat de waarde vanaf nu alleen nog maar kan gaan stijgen. Sterker nog, die stijgende lijn zet sinds kort in.

Twijfelt u wat voor u een goede keuze is? Vraag ons gerust vrijblijvend om advies!

 

Beschermt u uw inboedel wel goed?

Bijna iedereen heeft zijn huishoudelijke inboedel verzekerd via een inboedelverzekering. De inboedel is zo tegen veel gevaren, die zich in de woning kunnen voordoen, verzekerd. Echter, heeft u zich wel eens gerealiseerd of uw zaken verzekerd zijn als ze buiten uw huis komen. In onze adviespraktijk komen we zulke situaties regelmatig tegen. Denkt u eens aan:

 • U gaat bij iemand logeren en de spullen die u heeft meegenomen lopen daar schade op;
 • U heeft uw goederen tijdelijk ergens ander opgeslagen in verband met een verbouwing;
 • Spullen staan buiten onder een afdak omdat de Kerstboom veel ruimte in beslag neemt.

Er gebeurt iets met uw spullen. Is er dan ook dekking op uw inboedelverzekering? De meeste inboedelverzekeraars bepalen in de polisvoorwaarden dat de inboedelgoederen die tijdelijk in een andere woning in Nederland zijn, verzekerd zijn tegen dezelfde gevaren als op het eigen woonadres. De meeste inboedelverzekeraars bieden daarnaast een beperkte dekking voor zaken die in bijvoorbeeld een loods liggen. Ook voor spullen onder een afdak is er vaak een beperkte dekking. Kortom, heeft u te maken met brand, inbraak, blikseminslag en goederen die niet in uw huis stonden lopen schade op, vraag ons dan altijd even of uw verzekering toch uitkeert. We zoeken het graag voor u uit.

 

Weet u wat uw inkomen gaat zijn bij pensionering?

Per 1 januari 2015 gaat er op het gebied van pensioenen veel veranderen. U heeft er in onze nieuwsbrief al eerder over kunnen lezen. Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat er een grote verantwoordelijkheid ligt bij henzelf om een financieel potje voor later op te bouwen. De overheid trekt zich immers steeds verder terug op dit gebied. Wat betekent dit voor u? Kunt u te maken krijgen met een terugval in inkomen als u met pensioen gaat? Wilt u dat? En nog belangrijker, kunt u dat financieel aan?

We leggen u graag uit hoe uw pensioen er later uit kan gaan zien: In Nederland kennen we drie pijlers voor de oude dag. De eerste is de AOW, de basis voor iedereen. Daarbovenop hebben veel werknemers een pensioenregeling. Dit wordt via de werkgever opgebouwd. Hoe deze in elkaar zit en wat dit oplevert, verschilt per regeling. Er zijn mensen die hier nog een derde inkomstenbron aan toe hebben gevoegd: een lijfrente. Hiermee kunt u extra geld opzij zetten. Wat u zo opbouwt, kunt u straks als extra inkomen bovenop uw pensioen en AOW gebruiken. Het voordeel van een dergelijke lijfrente is dat u binnen bepaalde grenzen de inleg van uw belastbaar inkomen mag aftrekken. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om te sparen of beleggen om zo een kapitaal op te bouwen voor later.

Als u wilt weten hoe uw inkomen er bij pensionering uit gaat zien, kunnen wij voor u alle bronnen op een rij zetten. En voor u uitrekenen waar dit toe leidt. Zo kunnen we u ook laten zien of we wellicht zaken voor u kunnen optimaliseren. Is het wel verstandig om te sparen? Is er geen andere manier om meer rendement te maken. Heeft u al gebruik gemaakt van de zogeheten jaarruimte? Fiscaal gezien kan dit zeer aantrekkelijk zijn. Dit klinkt voor u misschien allemaal ingewikkeld, maar voor ons is het gesneden koek. Laat ons dus met u meekijken om uw oudedag optimaal te faciliteren.


Meer weten over uw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op, zodat wij u van een advies op maat kunnen voorzien.


Disclaimer
Wij hebben de Nieuwskrant voor Particulieren met veel zorg samengesteld. Wij houden ons echter niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid of onvolledigheid van de verstrekte informatie en sluiten iedere aansprakelijkheid daarvoor uit.

Ingeschreven in het register Financieel Dienstverlener (AFM)

Aangesloten bij KiFiD

Afmelden voor de nieuwskrant