Digitale Nieuwskrant

Profiteert u ook mee van de koopkrachtstijging?

 

Onderwerpen

3e kwartaal 2015

 
 

Voorwoord

Goed nieuws: volgens het CBS is na vier jaar daling de koopkracht van de Nederlandse bevolking in 2014 met 1,5 procent toegenomen. Als het goed is, hebben alle bevolkingsgroepen dit in hun portemonnee gevoeld. Er is meer goed nieuws. Het aantal faillissementen staat op het laagste niveau sinds januari 2009. Het aantal banen stijgt gestaag door. Natuurlijk blijft financiŽle alertheid van belang, ondanks deze positieve berichten. Wij ondersteunen u daar natuurlijk graag bij. In deze nieuwsbrief leest u er meer over.

 

Het kiezen van een zorgverzekering die bij u past, is van groot belang

Wist u dat Nederlanders gemiddeld Ä 2.153 per persoon aan zorgkosten declareren? De hoogste kosten vinden we bij medisch-specialistische zorg. Daarbij wordt gemiddeld voor Ä 1.230 per jaar aan deze kosten gedeclareerd. Let op, het gaat hierbij om een gemiddelde. De een declareert dus veel meer dan de ander. De gemiddelde zorgkosten voor 65-plussers blijken bijna drie keer zo hoog als voor jongere personen.

Als u dit leest, zult u zich extra realiseren dat een goede zorgverzekering maatwerk betreft. Want de een heeft nou eenmaal meer medische zorg nodig dan de ander. En dan hebben we het niet alleen over de kosten, maar ook de vorm van de zorg. Welke specialisatie is er nodig en in welke regio? Deze vragen dienen vooraf goed en zorgvuldig in kaart gebracht te worden voordat een gedegen keuze gemaakt kan worden voor een zorgverzekering. Dat dit in 2014 onvoldoende in Nederland is gebeurd, blijkt uit onderzoekscijfers naar het vertrouwen van Nederlanders in zorgverzekeraars. Op een tienpuntsschaal is het gemiddelde vertrouwen in zorgverzekeraars slechts een 5,9. Wij denken dat dit lage schoolcijfer vooral te wijten is aan onduidelijkheid. Onduidelijkheid over welke zorg verzekerd is, over de beperkte vrije keuze zorgverleners en over het eigen risico. Wilt u een zorgverzekering die optimaal bij u past en heeft u hulp nodig bij uw keuze, wij helpen u daar graag bij!

 

Extreme neerslag veroorzaakt veel schade

Wat heeft Nederland de afgelopen zomer te kampen gehad met extreme hoosbuien. Keer op keer werden delen van Nederland overspoeld met regen, regen en nog eens regen. Zelfs dorpen en steden die nog nůůit iets te maken hebben gehad met wateroverlast, zijn slachtoffer geworden van dit natuurgeweld. Met name extreme regenval, zoals 80 mm neerslag in 24 uur, zorgde voor waterschade in en om de woning. Daarnaast hebben veel mensen te maken gehad met schade door blikseminslagen en hagel.

De ervaring in Nederland leert dat een flinke hoosbui in totaal zoín miljoen euro particuliere schade met zich meebrengt. Bij de extreme neerslag in de afgelopen maanden was er echter sprake van maar liefst 5 miljoen euro schade. Het KNMI signaleert dat het extreme weer de komende jaren verder zal toenemen door de klimaatverandering. Vandaar dat we u even een herinnering sturen: zijn uw opstal- en inboedelverzekering nog toereikend? Controleer eens of u geen grote aankopen hebt gedaan de afgelopen periode die misschien nog niet in de waarde van uw inboedel voor de verzekering zijn opgenomen. Of heeft u misschien een aanbouw aan het huis gedaan waar de verzekeraar nog niets van weet? Vraag gerust onze hulp om samen te kijken of u goed verzekerd bent voor de komende hoosbui die over ons land gaat trekken.

 

Het aantal echtscheidingen blijft stijgen

In 2014 eindigden 35 duizend huwelijken in een scheiding, dit is 5% meer dan in 2013. Het aantal echtscheidingen is daarmee terug op het niveau van 2008 (inclusief de toen nog bestaande mogelijkheid van flitsscheidingen). De gemiddelde leeftijd waarop mensen uit elkaar gaan is iets gestegen. Bij mannen ligt dat nu rond de 46 jaar en bij vrouwen rond 43 jaar. Ook het aantal geregistreerde partnerschappen dat wordt ontbonden is toegenomen.

Als financieel adviseur herkennen we deze cijfers. Steeds vaker begeleiden wij relaties bij de afwikkeling van een scheiding. Dit zijn ingewikkelde trajecten. Niet alleen omdat er veel emotie bij komt kijken, maar ook omdat het verdelen van het gezamenlijk vermogen, schulden en bezittingen een complexe materie is. Maar wel eentje om niet uit de weg te gaan. Helaas zien wij te vaak dat relaties ons op een te laat moment betrekken bij de afwikkeling van hun scheiding. Advocaten en mediators zijn dan al volop aan de slag, maar die weten vaak niets tot te weinig af van financiŽle zaken. Vermogensafwikkeling, zowel bij gehuwden als samenwonenden, zowel met als zonder huwelijkse voorwaarden is een vak apart. Verkeerde keuzen kunnen bijvoorbeeld zomaar leiden tot fiscale boetes of pensioentoezeggingen die niet te verwezenlijken zijn. Allemaal zaken die we helaas in onze adviespraktijk tegenkomen. Ons advies is daarom om ons altijd in te lichten als u en uw partner, hoe verdrietig ook, hun eigen pad gaan bewandelen. Als uw financiŽle gesprekspartner kunnen wij u daarbij professioneel ondersteunen.

 

Huizenprijzen terug op oude hoogtes

De woningmarkt in het westen van het land heeft zich de afgelopen periode sterk hersteld. Het stedelijk gebied in Noord-Holland is de eerste regio van Nederland waar in het tweede kwartaal van 2015 de gemiddelde woningwaarde hoger is dan de piek uit 2008. Met een gemiddelde woningwaarde van Ä 297.000 is daar het hoogste niveau ooit bereikt. Dit staat in groot contrast met het oosten van het land waar de gemiddelde woningwaarde nog 11% onder het hoogste prijsniveau ligt.

Noord-Holland is de enige provincie in Nederland waar het aantal jaarlijkse verkopen het huidige aantal te koop staande woningen overstijgt. In alle andere provincies ligt het aanbod van woningen nog hoger dan het jaarlijkse aantal verkochte woningen. Veel huizenkopers spelen nog steeds met de gedachte om over te stappen naar een nieuw, vaak groter huis omdat de koopprijzen nog zo aantrekkelijk zijn. Er is nog steeds voldoende onderhandelingsruimte. Als hypotheekadviseurs zien wij dat mensen in het aankoopproces van een woning wel eens Ďflirtení met het web om zich te laten informeren over het sluiten van een hypotheek. Of om zelfs een hypotheek volledig digitaal, zelf te sluiten. Natuurlijk begrijpen wij als financieel adviseurs dat u zichzelf via diverse websites laat informeren over de diverse mogelijkheden. Toch adviseren wij u om een hypotheek nooit zelf te sluiten, zonder ons met u mee te laten kijken. En u door ons op basis van onze expertise, te laten adviseren over zaken waar u niet aan heeft gedacht, maar die wel van groot belang zijn. Als uw adviseur sluiten we daarbij aan op de kennis en kunde die u reeds heeft. Wat wij niet hoeven te doen omdat u dat zelf niet kunt, doen wij dan ook niet en brengen we dus ook niet bij u in rekening. U betaalt ons voor onze deskundigheid en voorkomt hiermee onbedoelde fouten. Zo werken wij graag met u samen. Als uw financiŽle partner.


Meer weten over uw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op, zodat wij u van een advies op maat kunnen voorzien.


Disclaimer
Wij hebben de Nieuwskrant voor Particulieren met veel zorg samengesteld. Wij houden ons echter niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid of onvolledigheid van de verstrekte informatie en sluiten iedere aansprakelijkheid daarvoor uit.

Ingeschreven in het register Financieel Dienstverlener (AFM)

Aangesloten bij KiFiD

Afmelden voor de nieuwskrant