Digitale Nieuwskrant

Omdat u er misschien niet aan denkt, doen wij dat voor u!

 

Onderwerpen

4e kwartaal 2015

 
 

Voorwoord

De zomer van 2015 is officieel ten einde. Tijd voor reisverzekeraars om de bagageschade over de zomermaanden op te maken. En wat blijkt: de smartphone staat met stip op de eerste plaats als het gaat om het meest gedeclareerde schade-item. Wij hebben te doen met alle reizigers die een doorlopende reisverzekering van HEMA of InShared hebben. Zij krijgen namelijk helemaal geen vergoeding bij schade of diefstal van hun smartphone. Zo zie je maar weer, niet alleen de prijs, ook de polisvoorwaarden van een verzekering spelen een belangrijke rol. In deze nieuwsbrief leest u meer over de Ďaddertjes onder het grasí die wij als uw financieel specialist voor u opsporen.

 

Drie op de tien Nederlanders kan uitvaartkosten niet betalen!

Weet u dat 3 op de tien Nederlanders geen mogelijkheid ziet om de kosten van de uitvaart binnen 30 dagen te betalen als iemand in hun naaste omgeving overlijdt? Dit blijkt uit onderzoek van GfK. Als financieel adviseur schrikken wij van deze cijfers. Vandaar dat we graag hier uw aandacht op vestigen. We licht het toe:

De kosten van een uitvaart bedragen al snel Ä 8.000,-. Dat zijn bedragen die niet iedereen zomaar paraat heeft. Helemaal niet als je starter bent op de arbeidsmarkt. Dit blijkt ook uit het onderzoek: hoe jonger, hoe meer moeite men ermee denkt te hebben om de uitvaartkosten te betalen. Zo geeft meer dan een derde van de mensen tot 30 jaar aan geen enkele mogelijkheid te zien om de kosten te betalen en een kwart denkt het alleen met hulp van anderen te kunnen.

Bij het overlijden van een dierbare komt veel kijken. In een korte tijd moet er veel geregeld en besloten worden. Veel mensen hebben geen idee met welke zaken ze ineens geconfronteerd worden. En hoe zit het met de kosten? Hoe moeilijk het onderwerp ook is, het is verstandig om daar vooraf over na te denken. Als uw adviseur kunnen we u begeleiden bij het afdekken van de kosten van de uitvaart. En wij staan voor u klaar wanneer u, of uw nabestaanden, onverwacht gebruik moeten maken van de verzekering.

 

Rentemiddeling bij steeds meer banken mogelijk

We hebben goed nieuws voor u: staatssecretaris Wiebes (FinanciŽn) gaat de fiscale belemmeringen rondom rentemiddeling nog dit jaar wegnemen. Dit betekent dat hij boeterente in fiscaal opzicht gaat beschouwen als rente en niet langer als kosten. Dit betekent dat u als huiseigenaar aftrek kunt krijgen voor de boeterente. Niet alleen bij betaling ineens, maar ook als de boete wordt uitgesmeerd over een langere periode. Hierdoor kan het oversluiten van een hypotheek veel aantrekkelijker worden. Normaliter moet u als huiseigenaar bij tussentijds oversluiten namelijk een forse eenmalige boete betalen. Maar met rentemiddeling wordt die boete over een langere periode uitgesmeerd.

Sommige banken, zoals ING en SNS Bank, bieden al rentemiddeling aan. Andere banken, zoals Rabobank en ABN AMRO, doen het nog niet, vooral vanwege de fiscale onduidelijkheden. We verwachten dat zij nu zeer binnenkort dit standpunt gaan veranderen.

Oversluiten van uw hypotheek. Misschien is het voor u ook wel interessant. Vraag ons om een gesprek en dan kijken we graag met u naar de mogelijkheden.

 

Eťn op de drie Nederlanders tussen de 50 en 59 jaar denkt niet genoeg geld te hebben na pensioen

Kunt u zeggen dat u er vertrouwen in heeft dat u genoeg geld te besteden hebt na uw pensioen? Als u nee zegt, dan geeft u hetzelfde antwoord als 1 op de 4 Nederlanders op deze vraag. Dat baart ons zorgen. Gezien de recente pensioenontwikkelingen zit er nou eenmaal steeds minder in het vat. En gezien de ontwikkelingen naar een meer individueel systeem, is de noodzaak om zelf een potje op te bouwen zeer groot. Deze noodzaak zal vooral voor jongeren sterk toenemen. Wat is er over 40 jaar over van de pensioenpot? Het ongelukkige doet zich nu voor dat juist jongeren aangeven dat zij liefst rond hun 63ste met pensioen wensen te gaan. De acceptatie om langer door te werken is bij deze groep nog maar beperkt aanwezig. En dat terwijl zij juist tot hun 68ste en misschien zelfs 69ste door zullen moeten werken.

Wij kunnen het niet genoeg benadrukken: onderneem vandaag al stappen om een potje op te bouwen voor later. En wijs uw kinderen op de noodzaak hiervan. Met kleine financiŽle stapjes is veel te bereiken, vooral als er nog een verre horizon is. We helpen u graag met uw persoonlijke financiŽle inrichting voor later.

 

Zorgverzekering en reisverzekering als 1 geheel

Er bestaan nogal wat misverstanden als het gaat over vergoedingen en eigen risico bij zowel een zorgverzekering als een reisverzekering. En al helemaal als beide verzekeringen naast elkaar bestaan. Het is niet eenvoudig om door de bomen het bos te zien. We geven u enkele voorbeelden: Veel verzekerden weten niet dat een bezoek aan de huisarts of kraamzorg niet onder het eigen risico valt. Daar moet u dus zelf voor betalen. Maar daarentegen kan de huisarts veel medische handelingen, zoals bijvoorbeeld oren uitspuiten, zelf uitvoeren. Gaat u hiervoor naar het ziekenhuis, dan bent u al snel 150 euro kwijt.

En hoe zit het dan met medische kosten in het buitenland? Kunt u dan rekenen op uw zorgverzekering of heeft u daar een reisverzekering voor nodig? Deze vraag beantwoorden wij regelmatig aan onze relaties. In de basisverzekering is een standaard werelddekking voor spoedeisende zorg opgenomen, die (een deel van) de gemaakte zorgkosten in het buitenland dekt. Het eigen risico moet in dat geval wel gewoon betaald worden. Een reisverzekering met aanvullende medische dekking vergoedt daarentegen het eigen risico. Dat scheelt u tot wel Ä 385,- in 2016. Een been breken op vakantie in het buitenland kan dus financieel gezien voordeliger uitpakken dan in Nederland. Bij de reisverzekering met medische dekking worden ook vaak tandartskosten in het buitenland (gedeeltelijk) vergoed. Voor een declaratie van zorgkosten in buitenland worden de behandeltarieven aangehouden die in Nederland gehanteerd worden. Gelukkig is bijbetaling niet vaak nodig omdat Nederland een van de duurste landen in Europa is als het gaat om zorgkosten.

Wilt u uw zorgverzekering en reisverzekering optimaal op elkaar afstemmen? Vraag ons dan om een goed advies hierover.


Meer weten over uw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op, zodat wij u van een advies op maat kunnen voorzien.


Disclaimer
Wij hebben de Nieuwskrant voor Particulieren met veel zorg samengesteld. Wij houden ons echter niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid of onvolledigheid van de verstrekte informatie en sluiten iedere aansprakelijkheid daarvoor uit.

Ingeschreven in het register Financieel Dienstverlener (AFM)

Aangesloten bij KiFiD

Afmelden voor de nieuwskrant