Digitale Nieuwskrant

Weet u al welke zorgverzekering het beste bij u past in 2016?

 

Onderwerpen

4e kwartaal 2015

 
 

Voorwoord

Gaan de nieuwe Belastingplannen van Staatssecretaris Wiebes voordelig uitpakken? Dat is de vraag die in veel huishoudens nu speelt. De lastenverlichting waar over gesproken wordt, gaat u die in uw portemonnee voelen? Wij volgen deze en andere financiële ontwikkelingen voor u op de voet en informeren u over belangrijke zaken in onder andere deze nieuwsbrief. We wensen u weer veel leesplezier.

 

Wat leren we van de Pensioen3daagse

Begin november vond in Nederland de Pensioen3daagse plaats. Nadenken over het pensioen staat nog steeds niet hoog op de prioriteitenagenda van de Nederlander. Dit bleek ook weer tijdens de 3daagse. De belangrijkste conclusie van de dagen is dat te veel mensen niet nadenken over de bestedingsruimte die zij hebben na pensionering. Daar speelt een aantal redenen een rol bij: we hebben geen zin om er over na te denken, we vinden het te complex. En ook het gebrek aan overzicht van mogelijke oplossingen speelt een rol.

Dit baart ons als financieel adviseur veel zorgen. Wist u dat pensioen eigenlijk het belangrijkste financiële product is dat u kunt hebben?! Uit onderzoek blijkt dat een derde van de Nederlanders minder pensioen gaat ontvangen dan hun beoogde bestedingsruimte. Wanneer de waarde van de eigen woning wordt meegenomen in de berekening, heeft bijna een kwart nog steeds een tekort. Er zijn diverse groepen met extra risico op een pensioentekort: gescheiden mensen, zzp’ers, eigenaren van woningen die onder water staan en mensen uit de leeftijdscategorie 35-40 jaar. Maar ook arbeidsongeschikten en mensen met (veel) tijdelijke arbeidscontracten lopen risico. Hoort u bij deze categorie? Of wilt u eens weten waar u op uw oude dag op kunt rekenen? Wij geven u graag inzicht in uw situatie. Want inkomen voor uw oude dag (pensioen) is essentieel voor uw financiële welzijn na afloop van uw arbeidzame leven.

 

Welk bedrag wilt u eigenlijk ontvangen als u auto total loss raakt?

Regelmatig zien wij in onze adviespraktijk dat mensen die een nieuwe auto hebben aangeschaft er ‘even zelf een verzekeringetje’ bijsluiten. Als uw financieel adviseur wijzen we u er op dat ook een autoverzekering voldoende aandacht hoort te krijgen. Er zijn allerlei onderdelen van deze verzekering die invloed hebben op uw premie én op de afdekking van de risico’s die u loopt. Wat wilt u wel en niet verzekeren en welke gevolgen kan dat hebben? We geven u een voorbeeld: de nieuwwaarderegeling.

Veel goedkope all risk verzekeringen kennen alleen het eerste jaar een nieuwwaarderegeling. Wordt uw auto na het eerste jaar gestolen, of rijdt u hem total loss, dan krijgt u alleen de dagwaarde of vervangingswaarde vergoed. Deze ligt al snel duizenden euro’s lager dan de nieuwwaarde van uw prachtige auto. En stel dat hij pas 1 jaar oud is. Dat is dan toch wel heel zuur. Er zitten grote verschillen in de nieuwwaarderegelingen van de vele autoverzekeraars. Wij zien helaas te vaak dat onze relaties er van uitgaan dat elke all risk verzekering een goede dekking biedt voor nieuwe auto’s. Maar weet u dat er zelfs verzekeringen zijn die überhaupt geen nieuwwaarderegeling kennen! Wij kiezen voor onze relaties vaak een autoverzekering met een nieuwwaarderegeling van drie jaar. En sluiten we voor de relatie die dat wenst aanvullend een verlengde nieuwwaarderegeling af. Dit is slechts 1 voorbeeld waar u aan moet denken bij het sluiten van een goede verzekering voor een nieuwe auto. Vraag ons gerust om een zorgvuldige afweging voor u te maken.

 

Veel zorgverzekeraars zijn dit jaar erg laat met de bekendmaking van hun premies

Als uw financieel adviseur volgen wij op de voet welke zorgpremies de diverse zorgverzekeraars gaan hanteren in 2016. Het valt ons op dat veel verzekeraars dit jaar lang op zich laten wachten. Op dit moment dat we dit artikel voor u schrijven, heeft slechts 1 verzekeraar haar premies voor 2016 bekendgemaakt. We begrijpen de reden wel waarom verzekeraars zo lang wachten: Het is voor hen interessant om zo laat mogelijk de premie bekend te maken, zodat ze eerst kunnen afwachten wat de concurrenten doen. Vervolgens kan de verzekeraar dan haar eigen premie hier zo scherp mogelijk op afstemmen.

Op zich juichen we dit toe want hoe scherper de premie voor u, hoe beter natuurlijk. De zorgverzekeraars hebben nog tot 19 november de tijd om hun premies en voorwaarden voor 2016 bekend te maken. Daarna kunnen wij als uw financieel adviseur gelijk voor u aan de slag. We vergelijken de prijzen en voorwaarden voor u, zodat er een zorgvuldige afweging gemaakt kan worden welke zorgverzekering het beste bij u past. Wilt u ook gebruikmaken van onze expertise, laat het ons dan weten. We staan graag voor u klaar.

 

De mogelijkheden met uw spaargeld

Wij kunnen ons als financieel adviseurs niet herinneren dat de rente zo laag stond als nu. En het lijkt alsof de daling nog doorzet. Voor uw hypotheek is dat fijn. Maar voor uw spaargeld is het funest. Geld op een spaarrekening levert nauwelijks nog iets op. Regelmatig vragen onze relaties naar mogelijke alternatieven voor de spaarrekening. Wat dacht u van beleggen? Of is een extra storting voor uw pensioen interessant. Toch maar aflossen op de hypotheek? Maar er zijn nog meer mogelijkheden zoals schenken of uw geld in een obligatie of deposito stoppen.

U ziet het. Er zijn vele mogelijkheden die wij graag met u bespreken. Daarbij kijken we niet alleen naar de kansen om extra rendement te realiseren, maar ook naar uw financiële flexibiliteit en eventuele extra risico’s van alternatieve spaarvormen. En uiteraard naar de voordelen die dit kan bieden om minder vermogensrendementsheffing te betalen. Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.


Meer weten over uw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op, zodat wij u van een advies op maat kunnen voorzien.


Disclaimer
Wij hebben de Nieuwskrant voor Particulieren met veel zorg samengesteld. Wij houden ons echter niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid of onvolledigheid van de verstrekte informatie en sluiten iedere aansprakelijkheid daarvoor uit.

Ingeschreven in het register Financieel Dienstverlener (AFM)

Aangesloten bij KiFiD

Afmelden voor de nieuwskrant